A stevia legalizálása az USA-ban-2008.

A dél-amerikai gyógynövény helyzete kezd normalizálódni: az FDA engedélyezte a növényből kinyert Rabaudiozid A-t, mely használata az ételekben biztonságos. Az FDA döntéséhez hozzátartozik, hogy a stevia étrend kiegészítőként és nem adalékanyagként forgalmazható.

FDA

Minek köszönhető az FDA ezen határozata?

A nagy multinacionális cégek is felfigyeltek a stevia jótékony hatására, szerették volna termékeikben használni. Az FDA pedig bizonyára sok pénzt kapott a Coca-Colától, a Pepsitől és a Cargilltól is, hogy a steviát leszedje a tiltott anyagok listájáról.

Milyen termékekben találkozhatunk vele?

stevia nem működik minden termékben intenzív édessége miatt, de az egyes cégek már kifejlesztették azokat a termékeiket, melybe jól passzol ez az anyag. Mindhárom cég piacra dobta nulla-kalóriás ételeit és italait: a Coca Cola először a kevesebb kalóriás Sprite-ot, a Sprite Green-t mutatta be a vásárlóknak, a Pepsi a PureVia-val mutatkozott be a piacon, mely egy nullkalóriás változata a SoBe-nak, emellett még ott van a Trop50 is, egy narancslé, mely 50%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a megszokott juice. A Cargill terméke pedig a Truvia, mely egy konyhakész étel.

Mit remélhetünk ezektől a termékektől?

A Coca-Cola és a Pepsi egybehangzóan állítja, hogy az utóbbi években erősen visszaszorult az üdítőitalok fogyasztása a fiatalok és a gyerekek körében. Ezek a nagy multik pedig remélik, hogy azzal, hogy termékeik steviát tartalmaznak és ezáltal egészségesebbé váltak, az emberek újra felfedezik az édes szomjoltók varázsát.

FDA versus Stevita Co.

1988-ban, Oscar Rodes, a Stevia Company elnöke és alapítója bemutatta a tiszta stevia koncentrátumot és a Brazíliában termesztett stevia levélből készült teát az amerikai piacnak. A sztevozid egy új formája lenne a steviának a piacon, mert ezelőtt csak levelek és a levélből készült szirup volt elérhető az amerikai vásárlóknak. Oscar Rodes felvette a kapcsolatot az FDA-val, hogy az engedélyezze a forgalomba hozatalt.

Annak ellenére, hogy a stevia GRAS termék (természetes anyagként használja a népesség nagy része 1958 óta, minden mellékhatás nélkül) és biztonságos mint adalékanyag, az FDA forgalmazását feltételhez kötötte: Oscar Rodesnek különböző farmakológiai vizsgálatoknak kell alávetnie termékét, ami több milliárd dollárt jelentene az FDA-nak és éveket venne igénybe. Oscar tehát lemondott a kivonat forgalmazásáról és csak a teát értékesítette továbbra is.

1991 június 20. Az FDA hatalmas mennyiségű teát semmisített meg, mert a teák steviát tartalmaztak, mely még mindig tiltott élelmiszernek minősült. A következő hónapban az FDA betiltott minden stevia-importot és minden stevia tartalmú élelmiszert tiltottnak minősített.

1994-ben a Kongresszus elfogadta az étrend kiegészítőkről szóló törvény, mely engedélyezte a stevia forgalmazását. 1996-ban Oscar Rodes újra megpróbálta értékesíteni termékét a piacon mint étrend-kiegészítőt, SteviaSweet néven. Azonban az első szállítmányt az FDA lefoglalta, mondván, hogy a sweet (édes) név miatt a termék hamisított, így emberi fogyasztásra alkalmatlan. Később Oscar átnevezte a terméket „Stevia”-ra és újra forgalomba hozta.

1997-ben az FDA ügynökök ellenőrizni kezdték az arlingtoni Stevia raktárt, majd kiadtak egy "figyelmeztető levelet". Az FDA szerint a steviáról írt könyvek (melyek arról írnak, hogy a steviát már évszázadok óta, világszerte használják) segítették Oscart, hogy el tudja adni hamisított termékeit. Az FDA elkobozta az összes termékét a cégnek.

1998 májusában az egész stevia raktár ki volt merülve, így Orcar úgy döntött, hogy abbahagyja a könyvek árusítását, ha az FDA engedélyezi, hogy termékeit továbbra is árusíthassa. Május 19-én Oscar faxot kapott az FDA-tól, melyben kijelentették, hogy nagyon értékelik, hogy a cég meg akar felelni a törvénynek, de sajnálattal közlik, hogy leltárt kell venni az eddigi termékekről és meg kell semmisíteni a kiadványokat. Oscar azonban nem volt hajlandó megsemmisíteni a könyveket, így nem árusíthatta termékeit. Végül a sajtó és a Kongresszus segítségének köszönhetően, június 29-én, a cég újra árusíthatta könyveit.

Az USA-ban a helyzet még ma sem egyértelmű a stevia használatát illetően: a levelek engedélyezve vannak, ebből bárki készíthet szteviozidot, azonban a szteviozid még nem forgalmazható, csak a stevia újrakristályosított kivonata, a Rabaudiozid A. A bioboltokban azonban a kivonatot is ugyanúgy be lehet szerezni.

Stevia termékek

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!