A sztíviáról

Létezik egy növény, mely megoldás lehet a cukorbetegek számára, hiszen glikémiás indexe majdnem 0, ami azt jelenti, hogy a sejtek nem kezdenek el védekezni az inzulin ellen, így a hasnyálmirigy sem kényszerül túlteljesíteni. De mi is ez a növény?

stevia

A növény a jázminpakóca, vagy ismertebb nevén a stevia. E növény leveleit már az indiánok is szívesen rágcsálták és felhasználták ételeikben, hiszen a levelekben rejlő hatóanyag, a szteviozid 300-szor édesebb, mint a cukor. A leveleket a spanyol hódítók hozták be Európába és ők terjesztették el az egész földrészen.

A növény nemcsak a cukorbetegség hatékony ellenszere lehet, hanem még számos más betegség kezelésében is kiváló segítségként funkcionál: csodaszerként emlegetik. De lássuk mire is lehet még használni a növényt?

Betegségek, melyek javulását elősegíti a stevia

Bármilyen bőrpanaszra kiváló orvosság, hiszen gyorsítja a bőrösszehúzódást, így nyílt sebek gyógyulási folyamatát rövidíti le. De különböző bőrallergiákra is kitűnő gyógymód: az ekcémát és a seborrheát is képes elmulasztani.

Fogyókúrázóknak is nagyszerű segítség lehet, hiszen az étel iránti vágyat csillapítja. És még fontos azt is megjegyezni, hogy zsírbontásban is nagyon hatékony, a nap során ingadozó energiaszintet is képes optimalizálni.

Amit még fontos megemlíteni, hogy a cukorral ellentétben a stevia védi a fogzománcot is, így nem okoz fogszuvasodást sem.

A növény különböző formátumokban ma már könnyen beszerezhető: kapszulákban, szirupokban rejtik el a hatóanyagot, így nekünk nem is kell sok időt töltenünk azzal, ha hozzá szeretnénk jutni a hatóanyaghoz. De mi is nevelhetünk steviát, hiszen mag és palánta formájában is beszerezhető. Fontos azonban tudni, hogy mivel e növény őshazája a trópusi égöv, az általunk termelt növény sosem lesz annyira édes, mint dél-amerikai testvére.

Mivel a stevia egy élelmiszer adalékanyag, ezért számos kísérletet el kell végezni, hogy kiderítsék, nincs-e valamiféle káros mellékhatása ennek a szernek. Évtizedek során több kutatást végeztek, melyekben főleg Japán állt az élen. Az eredmény minket igazolt: a stevia nem rendelkezik semmilyen káros hatással, fogyasztása nem jár veszéllyel. De nézzük meg, pontosan milyen kísérleteknek vetették alá ezt a növényt?

A stevia biztonságos adalékanyag?

A stevia egy természetes, cukrot helyettesítő anyag, melyet bár az FDA nem hagyott jóvá, mint adalékanyag, számos Ázsiai országban már nagy mennyiségben használják ezen a téren. Minden növény előidézhet mellékhatásokat az arra hajlamos embernél, így a stevia is, azonban ez a szám elenyésző.

Azt hallottam, hogy a stevia meddőséget okoz – igaz?

1968-ban végeztek kísérletet arra vonatkozólag, hogy vajon a stevia használható-e fogamzásgátlóként, azonban a kutatási eredmények eléggé bizonytalanok, a kísérletek nem megfelelően lettek elvégezve és dokumentálva. Az állítás hamis.

A stevia toxikus. Igaz?

Több, mint 500 patkányon végezték el a kísérletet közel 100 napon keresztül – a patkányokon semmilyen toxikus reakció nem volt megfigyelhető. Azt is bebizonyították, hogy 10-szer kevesebb mellékhatást képes produkálni, mint a koffein.

Néhány édesítőszer karcinogén – a stevia is rákkeltő?

Pár éve végeztek patkányokon kísérleteket ezzel kapcsolatban. Azoknak a patkányoknak, akik nagyobb dózisú steviát kaptak, nemcsak a súlyuk csökkent, de csökkent az esélyük is, hogy rákos megbetegedést kapjanak.

A stevia széles körben elérhető?

Az FDA még nem hagyta jóvá mint élelmiszer adalék, annak ellenére, hogy sok tanulmány állítja, hogy az anyag teljesen biztonságos. A bioboltokban azonban már most is beszerezhetjük.

Az FDA tesz további vizsgálatokat?

Igen, hiszen számos cég szeretnék használni termékeiben (pl. Coca-Cola)

Stevia termékek

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!