Létezik egy növény, mely megoldás lehet a cukorbetegek számára, hiszen glikémiás indexe majdnem 0, ami azt jelenti, hogy a sejtek nem kezdenek el védekezni az inzulin ellen, így a hasnyálmirigy sem kényszerül túlteljesíteni. De mi is ez a növény?
A növény a jázminpakóca, vagy ismertebb nevén a stevia. E növény leveleit már az indiánok is szívesen rágcsálták és felhasználták ételeikben, hiszen a levelekben rejlő hatóanyag, a szteviozid 300-szor édesebb, mint a cukor. A leveleket a spanyol hódítók hozták be Európába és ők terjesztették el az egész földrészen.
A növény nemcsak a cukorbetegség hatékony ellenszere lehet, hanem még számos más betegség kezelésében is kiváló segítségként funkcionál: csodaszerként emlegetik. De lássuk mire is lehet még használni a növényt?
Bármilyen bőrpanaszra kiváló orvosság, hiszen gyorsítja a bőrösszehúzódást, így nyílt sebek gyógyulási folyamatát rövidíti le. De különböző bőrallergiákra is kitűnő gyógymód: az ekcémát és a seborrheát is képes elmulasztani.
Fogyókúrázóknak is nagyszerű segítség lehet, hiszen az étel iránti vágyat csillapítja. És még fontos azt is megjegyezni, hogy zsírbontásban is nagyon hatékony, a nap során ingadozó energiaszintet is képes optimalizálni.
Amit még fontos megemlíteni, hogy a cukorral ellentétben a stevia védi a fogzománcot is, így nem okoz fogszuvasodást sem.
A növény különböző formátumokban ma már könnyen beszerezhető: kapszulákban, szirupokban rejtik el a hatóanyagot, így nekünk nem is kell sok időt töltenünk azzal, ha hozzá szeretnénk jutni a hatóanyaghoz. De mi is nevelhetünk steviát, hiszen mag és palánta formájában is beszerezhető. Fontos azonban tudni, hogy mivel e növény őshazája a trópusi égöv, az általunk termelt növény sosem lesz annyira édes, mint dél-amerikai testvére.
Mivel a stevia egy élelmiszer adalékanyag, ezért számos kísérletet el kell végezni, hogy kiderítsék, nincs-e valamiféle káros mellékhatása ennek a szernek. Évtizedek során több kutatást végeztek, melyekben főleg Japán állt az élen. Az eredmény minket igazolt: a stevia nem rendelkezik semmilyen káros hatással, fogyasztása nem jár veszéllyel. De nézzük meg, pontosan milyen kísérleteknek vetették alá ezt a növényt?
A stevia egy természetes, cukrot helyettesítő anyag, melyet bár az FDA nem hagyott jóvá, mint adalékanyag, számos Ázsiai országban már nagy mennyiségben használják ezen a téren. Minden növény előidézhet mellékhatásokat az arra hajlamos embernél, így a stevia is, azonban ez a szám elenyésző.
1968-ban végeztek kísérletet arra vonatkozólag, hogy vajon a stevia használható-e fogamzásgátlóként, azonban a kutatási eredmények eléggé bizonytalanok, a kísérletek nem megfelelően lettek elvégezve és dokumentálva. Az állítás hamis.
Több, mint 500 patkányon végezték el a kísérletet közel 100 napon keresztül – a patkányokon semmilyen toxikus reakció nem volt megfigyelhető. Azt is bebizonyították, hogy 10-szer kevesebb mellékhatást képes produkálni, mint a koffein.
Pár éve végeztek patkányokon kísérleteket ezzel kapcsolatban. Azoknak a patkányoknak, akik nagyobb dózisú steviát kaptak, nemcsak a súlyuk csökkent, de csökkent az esélyük is, hogy rákos megbetegedést kapjanak.
Az FDA még nem hagyta jóvá mint élelmiszer adalék, annak ellenére, hogy sok tanulmány állítja, hogy az anyag teljesen biztonságos. A bioboltokban azonban már most is beszerezhetjük.
Igen, hiszen számos cég szeretnék használni termékeiben (pl. Coca-Cola)
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.
Apró tablettás kiszerelésben a természetes Stevia levél kivonat édesítő erejével. Kávé, tea, italok ízesítésére. Sütéshez, főzéshez is használható.