Sütés-főzés steviával

A jázminpakóca kiválóan megfelel a sütéshez és a főzéshez is, hiszen a szteviozid szerkezete nagyon stabil: jól viseli a hőmérsékletet, nem karamellizálódik, szerkezete még magas hőmérsékleten is megőrzi a formáját.

stevia

Mire kell figyelni, ha a steviával készítünk el egy ételt?

Mivel a stevia levele 300-szor édesebb a szaharóznál, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy nagyon kis mennyiségben használjuk, hiszen egy pillanat alatt túlédesíthetjük kedvenc sütinket.

A steviát több formában is beszerezhetjük, de minden egyes forma édessége sokszorosa a cukorénak, így nagyon óvatosan kell velük bánni: ha por formában vesszük meg, az "csak" 15-20-szor édesebb, mint a finomított cukor, de folyékony állapota elérheti a cukor édességének háromszázszorosát is.

Ha túladagoljuk a steviát, azzal nemcsak, hogy túl édes lesz a süteményünk, de lesz egyfajta kesernyés utóíze is, az pedig nem annyira kellemes.

Másrészt azt is fontos megjegyezni, hogy a jázminpakóca akármennyire is csodaszer, a cukor nem helyettesíthető vele teljesen, hiszen nem rendelkezik a cukor karamellizálódó jellegével. De még így is rengeteg receptben ki lehet próbálni a steviát. Most bemutatunk egy nagyon finom receptet, melyhez tökéletesen passzol a sztívia.

Banános muffin- 12 darabhoz

Ezt a receptet a fogyókúrázók is nagyon fogják szeretni, hiszen egy darab csak 110 kalóriát tartalmaz és még zsiradékot sem kell hozzáadni. 

Keverjünk össze egy tálban 1,5 pohár lisztet, 2 kávéskanál szódabikarbónát, egy csipet tengeri sót, 3 evőkanál őrölt lenmagot és végezetül fél kávéskanál steviaport. Egy másik tálban 2 érett banánt jól összetörök, hozzáadok 2 tojást, 1 evőkanál nádcukrot és fél pohár tejet (ez lehet rizstej vagy mandulatej). Ezeket összekeverem és a végén hozzákeverem a másik tálban levő tésztához.

A muffinformát előkészítjük (kiolajozzuk vagy muffin formát rakunk bele) majd megtöltjük tésztával. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Jó étvágyat hozzá!

Édes és csípős fényes sonka

Hozzávalók

  • 1 egész sonka (főtt)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • ⅓ üveg dijoni mustár
  • 1 csésze narancslé
  • 0.5 csésze juharszirup
  • 4 kávéskanál stevia

Elkészítése

A meghámozott fokhagymát bedugdossuk a sonkába, jó mélyre, egyenlő távolságba.

Habverővel dolgozzuk össze a többi hozzávalót. Forraljuk fel az egészet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Ecsettel vigyük fel a mázat a sonkára és süssük addig, amíg piros lesz. 15 percenként kenjünk még rá a mázból, egészen addig, amíg el nem készül.

A sütőből kivéve pihentessük picit és utána szeljük fel vékony szeletekre.

Spenótsaláta, sonkás mártással

Hozzávalók

  • 500 gramm friss spenót, jól átmosva
  • 250 gramm bacon
  • ¼ csésze növényi olaj
  • ½ csésze vörösborecet
  • ½ teáskanál só
  • ½ kávéskanál stevia
  • ¼ teáskanál őrölt bors
  • fél fej hagyma felaprítva
  • 1 főtt tojás, felszeletelve.

Elkészítése

Vágjuk le a spenót szárát, öblítsük le, hogy eltávolítsunk róla minden szennyeződést. Tegyük félre.Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a bacont, amíg ropogós lesz. Vegyük ki és itassuk le róla az olajat. A maradék olajból rakjunk félre két evőkanállal. Morzsoljuk apróra a szalonnát. A szalonnát keverjük össze a maradék olajjal, a vörösborecettel, a sóval, a steviával és a borssal és egy kis serpenyőben melegítsük fel és keverjük össze ezeket a hozzávalókat.Vegyük le a tűzről, rakjunk egy marék spenótot minden tálra. Szórjuk meg a baconos mártással, rakjuk rá a szeletelt vöröshagymát és a tojást. Azonnal tálaljuk.

Tiramisu

Hozzávalók

  • 500 gramm marcarpone
  • ⅛ csésze stevia
  • 2 csésze tejszín
  • 1 teáskanál őrölt instant kávé
  • babapiskóta
  • 1 tábla keserű csokoládé

Elkészítése

Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük félre. Vágjuk fel a babapiskótát apró darabokra. A csokoládét részeljük le. Egy fagylaltkehelybe halmozzuk bele a babapiskótát, rétegezzük a krémmel és az őrölt kávéval. A tetejére szórjuk a reszelt csokoládét. Egy adag: 30 kalóriát tartalmaz, 20 gramm zsírt (1,5 telített zsír, 0 gramm transz-zsír, 10 mg koleszterin), 30 mg nátriumot, kevesebb, mint 1 gramm szénhidrátot, kevesebb, mint 1 gramm cukrot és kevesebb, mint 1 gramm fehérjét.

Stevia termékek

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr.Chen Stevia tabletta200db

Dr.Chen Stevia tabletta 200db

Apró tablettás kiszerelésben a természetes Stevia levél kivonat édesítő erejével. Kávé, tea, italok ízesítésére. Sütéshez, főzéshez is használható.

Ár: 1895 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!