A jázminpakóca kiválóan megfelel a sütéshez és a főzéshez is, hiszen a szteviozid szerkezete nagyon stabil: jól viseli a hőmérsékletet, nem karamellizálódik, szerkezete még magas hőmérsékleten is megőrzi a formáját.
Mivel a stevia levele 300-szor édesebb a szaharóznál, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy nagyon kis mennyiségben használjuk, hiszen egy pillanat alatt túlédesíthetjük kedvenc sütinket.
A steviát több formában is beszerezhetjük, de minden egyes forma édessége sokszorosa a cukorénak, így nagyon óvatosan kell velük bánni: ha por formában vesszük meg, az "csak" 15-20-szor édesebb, mint a finomított cukor, de folyékony állapota elérheti a cukor édességének háromszázszorosát is.
Ha túladagoljuk a steviát, azzal nemcsak, hogy túl édes lesz a süteményünk, de lesz egyfajta kesernyés utóíze is, az pedig nem annyira kellemes.
Másrészt azt is fontos megjegyezni, hogy a jázminpakóca akármennyire is csodaszer, a cukor nem helyettesíthető vele teljesen, hiszen nem rendelkezik a cukor karamellizálódó jellegével. De még így is rengeteg receptben ki lehet próbálni a steviát. Most bemutatunk egy nagyon finom receptet, melyhez tökéletesen passzol a sztívia.
Ezt a receptet a fogyókúrázók is nagyon fogják szeretni, hiszen egy darab csak 110 kalóriát tartalmaz és még zsiradékot sem kell hozzáadni.
Keverjünk össze egy tálban 1,5 pohár lisztet, 2 kávéskanál szódabikarbónát, egy csipet tengeri sót, 3 evőkanál őrölt lenmagot és végezetül fél kávéskanál steviaport. Egy másik tálban 2 érett banánt jól összetörök, hozzáadok 2 tojást, 1 evőkanál nádcukrot és fél pohár tejet (ez lehet rizstej vagy mandulatej). Ezeket összekeverem és a végén hozzákeverem a másik tálban levő tésztához.
A muffinformát előkészítjük (kiolajozzuk vagy muffin formát rakunk bele) majd megtöltjük tésztával. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók
Elkészítése
A meghámozott fokhagymát bedugdossuk a sonkába, jó mélyre, egyenlő távolságba.
Habverővel dolgozzuk össze a többi hozzávalót. Forraljuk fel az egészet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Ecsettel vigyük fel a mázat a sonkára és süssük addig, amíg piros lesz. 15 percenként kenjünk még rá a mázból, egészen addig, amíg el nem készül.
A sütőből kivéve pihentessük picit és utána szeljük fel vékony szeletekre.
Hozzávalók
Elkészítése
Vágjuk le a spenót szárát, öblítsük le, hogy eltávolítsunk róla minden szennyeződést. Tegyük félre.Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a bacont, amíg ropogós lesz. Vegyük ki és itassuk le róla az olajat. A maradék olajból rakjunk félre két evőkanállal. Morzsoljuk apróra a szalonnát. A szalonnát keverjük össze a maradék olajjal, a vörösborecettel, a sóval, a steviával és a borssal és egy kis serpenyőben melegítsük fel és keverjük össze ezeket a hozzávalókat.Vegyük le a tűzről, rakjunk egy marék spenótot minden tálra. Szórjuk meg a baconos mártással, rakjuk rá a szeletelt vöröshagymát és a tojást. Azonnal tálaljuk.
Hozzávalók
Elkészítése
Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük félre. Vágjuk fel a babapiskótát apró darabokra. A csokoládét részeljük le. Egy fagylaltkehelybe halmozzuk bele a babapiskótát, rétegezzük a krémmel és az őrölt kávéval. A tetejére szórjuk a reszelt csokoládét. Egy adag: 30 kalóriát tartalmaz, 20 gramm zsírt (1,5 telített zsír, 0 gramm transz-zsír, 10 mg koleszterin), 30 mg nátriumot, kevesebb, mint 1 gramm szénhidrátot, kevesebb, mint 1 gramm cukrot és kevesebb, mint 1 gramm fehérjét.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.
Apró tablettás kiszerelésben a természetes Stevia levél kivonat édesítő erejével. Kávé, tea, italok ízesítésére. Sütéshez, főzéshez is használható.